Skoči na glavno vsebino
07 49 92 550 info@sicbrezice.si
Select Page


V četrtek, 5. 7. 2024, smo v Viteški dvorani Brežice svečano podelili spričevala letošnje poklicne mature dijakom, ki so maturirali na Strokovno izobraževalnem centru Brežice. Veseli smo visokega odstotka uspešnih dijakov, še posebej dveh zlatih maturantk ter trinajstih odličnjakov. Posebej smo ponosni na prvo generacijo programa zdravstvena nega, saj so bili prav vsi uspešni tudi na maturi. Na podelitvi je Rok Beričnik prejel kristalno piramido SIC Brežice.


Izvedbo poklicne mature je vodila tajnica ŠMK za POM Nina Rupar, ki je poročala, da je spomladanski rok poklicne mature 2024 potekal med 29. majem in 21. junijem 2024. Opravljalo jo je 62 kandidatov, od tega 57 rednih dijakov in pet odraslih (samoizobraževalci). 58 dijakov je opravljalo poklicno maturo prvič (v celoti), dva dijaka sta opravljala popravni izpit iz matematike, dve dijakinji opravljata maturo v dveh delih (dva izpita v spomladanskem in dva v jesenskem izpitnem roku). Skupni uspeh vseh prijavljenih na spomladanski rok poklicne mature je 88,7 %. Pri rednih dijakih je odstotek višji (92,9 %) kot pri odraslih kandidatih (40 %). V 4-letnem programu predšolska vzgoja in zdravstvena nega je uspeh dijakov, ki so maturo opravljali v celoti, 100 %.


Med vsemi uspešnimi maturanti je kar 13 dijakov, ki so maturo opravili z odliko. Med njimi pa z izjemnim splošnim uspehom izstopata zlati maturantki. To sta Tjaša Prah, 4. Ae – program ekonomski tehnik, in Anja Račič, 4. Az – program zdravstvena nega (poklic tehnik/tehnica zdravstvene nege ali medicinska sestra).

Slika 1: Anja Račič in Tjaša Prah sta zlati maturantki na SIC Brežice 2024


Maturanti, ki so opravili poklicno maturo z odliko, so Rok Beričnik, Nika Mustar, Neja Pacek, Mai Petrič, Neža Zorič iz 4. Ae – program ekonomski tehnik, Neja Bibič, Hana Držanič, Martina Kelhar, Lara Švajger iz 4. Av – predšolska vzgoja, vzgojitelj/ica predšolskih otrok, in Stella Cerjak ter Patricia Mrkša iz 4. Az – program zdravstvena nega, tehnik/tehnica zdravstvene nege.

Slika 2: Dijaki, ki so maturo opravili z odliko.
Šola je za vse uspešne maturante v četrtek zvečer v Viteški dvorani brežiškega gradu pripravila svečano podelitev maturitetnih spričeval pod mentorstvom Alenke Pečnik Kranjec. Nastopili sta pevka Manca Mihelin, lanskoletna prejemnica kristalne piramide SIC Brežice, in Pavlina Urek, ki je prireditev povezovala. Zbrane je v imenu šole in učiteljskega zbora nagovorila ravnateljica dr. Mojca Tomažin, ki se je zahvalila kolektivu in vsem zbranim za uspešno opravljeno delo. V imenu Občine Brežice je zbranim spregovorila in čestitala podžupanja Mojca Florjanič, ki je poudarila velik pomen družine in dobre šole pri odraščanju in osamosvajanju.


Maturitetna spričevala so skupaj z ravnateljico podelile razredničarke zaključnih letnikov Elena Mlakar (4. Ae), Ester Cerinski (4. Av), Vladka Lopatič (4. Az) in Katja Bogovič (2. Ap). Še posebej slovesna je bila podelitev spričeval novim zdravstvenim tehnikom, saj so poleg spričevala iz rok predstavnice Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije, Jožice Rešetič, prejeli tudi spominsko značko ob 100-letnici začetkov izobraževanja medicinskih sester na Slovenskem. Značka izhaja iz leta 1915, ko je v nekdanji Avstro-Ogrski Državna šola negovalk bolnikov na Dunaju že prvi generaciji diplomantk podelila sestrsko značko, ki so jo sestre morale po zakonu pripeti na uniformo. Kasneje, leta 1925, je Šola za sestre v Ljubljani svoji prvi generaciji podelila posrebreno značko, ki je ločevala izobraženo negovalno osebje od tistega brez izobrazbe.

Slika 3: Ravnateljica SIC Brežice dr. Mojca Tomažin in prejemnik kristalne piramide Rok Beričnik


Profesorski zbor vsako leto izbere maturanta, ki je še posebej izstopal v času šolanja, in mu podeli posebno priznanje šole, kristalno piramido. Letos je to najvišje priznanje prejel Rok Beričnik, ki je z vstopom v razred dvignil vzdušje s svojim nasmehom, humorjem, prijazno besedo in pozitivnim pogledom na svet. Takoj je postal predsednik razredne skupnosti, po enem letu pa tudi predsednik dijaške skupnosti. Vedno je bil odprt za predloge učiteljev in dijakov ter iskal možnosti za njihovo pozitivno izvedbo. Je zelo samoiniciativen, realen in povezovalen, s čimer si je pridobil širok krog podpornikov. Sošolci so v njem našli vodjo, učitelji pa sogovornika, ki je vedno našel rešitev za nastale težave. Navdušen je sodeloval pri prostovoljnih projektih v šoli in zunaj nje. Je aktiven gasilec, rad zapoje v pevskih zborih in zaigra na citre. S podelitvijo kristalne piramide, ki predstavlja osebnostno rast, želimo poudariti, da ne bomo nikoli pozabili njegovega prispevka na vseh področjih delovanja naše šole, so še dodali v obrazložitvi.


Našim uspešnim maturantom, ki zdaj vstopajo v svet poln priložnosti, izzivov in odločitev, želimo, da bodo pogumni in srčni in da si bodo upali slediti svojim sanjam. Ne bo vedno enostavno, a z vero vase, trdim delom in vztrajnostjo bodo lahko premagali ovire in dosegli velike stvari ter ustvarili pozitiven vpliv na svet okoli sebe. Upamo, da se bodo z veseljem spominjali svojih srednješolskih let na SIC Brežice.

Za SIC Brežice: Metka Galič
Foto: FOTO Rožman

(Skupno 114 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost