Select Page

 Info točka EKONOMSKE IN TRGOVSKE ŠOLE BREŽICE

 

PREDSTAVITEV PROGRAMA ŠOLA AMBASADORKA EVROPSKEGA PARLAMENTA (EPAS – EUROPEAN PARLIAMENT AMBASSADOR School)

PROJEKT ŠOLA AMBASADORKA EVROPSKEGA PARLAMENTA IN EVROŠOLA

 

Ekonomska in trgovska šola Brežice v šolskem letu 2020/2021 četrto leto sodeluje v projektu Šola ambasadorka Evropskega parlamenta – EPAS in Evrošola. Program projekta Šola ambasadorka Evropskega parlamenta in Evrošola predstavlja spoznavanje  in ozaveščanje o Evropski uniji. Projekt vodi in koordinira Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Ljubljani in je namenjen srednjim šolam v Sloveniji. 

Vsebine in aktivnosti programa so namenjene dvigovanju zavedanja mladih o Evropi in evropski demokraciji, pridobivanju znanj o Evropski uniji in Evropskem parlamentu ter usposabljanju za aktivno državljanstvo. 

Na šoli izvajamo naslednje aktivnosti v okviru projekta:

  • Šola pripravi in izvaja izobraževalne dejavnosti za ozaveščanje dijakov o evropski parlamentarni demokraciji in političnem odločanju. Dijaki pridobijo znanja in kompetence za oblikovanje aktivnega in odgovornega evropskega državljanstva. Z dijaki pri pouku predelamo različna učna gradiva posameznih modulov in politik o EU. 
  • Šola je vzpostavila info točko o Evropskem parlamentu in Evropski uniji na šolski spletni strani in v Evropskem kotičku, ki se nahaja v 1. nadstropju šole. 
  • Šola organizira obisk Hiše Evropske unije, ki vključuje predstavitev Evropske unije in Evropskega parlamenta z aktivnim sodelovanjem dijakov in ogled stalne interaktivne razstave Doživi Evropo. Hišo Evropske unije pa lahko obiščete tudi virtualno na spletni povezavi.
  • Šola pripravi slavnostni dogodek ob dnevu Evrope (9. maj) in v okviru obeleževanja dogodka izvede raznolike vsebine. V aktivnosti so vključeni vsi dijaki šole. 
  • Projekt in program EPAS bomo virtualno predstavili na Informativnem dnevu 2021. 
  • O aktivnostih projekta poročamo v različnih objavah na šolski spletni strani www.etrs.si, lokalnih medijih in instagram profilu projekta solaambasadorkaep.etrs. 
  • Z dijaki ambasadorji aktivno urejamo ter dopolnjujemo Evropski kotiček z različnimi gradivi o Evropski uniji. Šola sodeluje na dogodkih, ki potekajo v obliki razprav z evropskimi poslanci in drugimi gosti o različnih tematikah Evropske unije, ki jih pripravlja Informacijska pisarna. 

Program na šoli izvajamo v sodelovanju z Informacijsko pisarno, Evropskim parlamentom in evropskimi poslanci.
Spletni vir: https://www.europarl.europa.eu/slovenia/sl/projekti/epas.html

 

                                                              Koordinatorica projekta Šola ambasadorka EP in Evrošola:
Mojca Ogorelc, prof.

V šolskem letu 2020/2021 sestavljamo ekipo EPAS na naši šoli koordinatorica programa in projekta profesorica Mojca Ogorelc ter profesorice mentorice Deja Avsec, Katja Bogovič, Lidija Furlan in Urška Senica. 

 

 POVEZAVE O EU

 

 

IGRE O EU
 • Kokoška iz papirja
  Natisnite in zgibajte list papirja ter oblikujte origami, da boste izvedeli več o EU!

 • Igra o podnebnih ukrepih
  Preskusi se v družabni igri o podnebnih ukrepih. Na voljo je v vseh jezikih EU!

 

 

 

 

 

FOTOGALERIJA

 

PROBLEMATIKA ZASVOJENOSTI Z ALKOHOLOM V SLOVENIJI

Slovenija je na top lestvici držav po uporabi in pitju alkohola v Evropi in v svetu, kar pomeni zelo slab zgled državljanom, otrokom in mladim. Imamo tudi veliko bolnikov, ki so zdravstveno ogroženi zaradi pitja in odvisnosti od alkohola. Alkohol pa ne vpliva samo na naše zdravje, temveč deluje tudi na naše medsebojne odnose z drugimi ljudmi. Posledično alkohol vpliva tudi na samomorilnost in prometne nesreče.

Slovenija skupaj z državami Evropske unije, Norveško in Švico, po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije tvori regijo, kjer živijo največji porabniki alkohola na svetu. Po izračunih NIJZ je registrirana poraba alkohola v letu 2016 v Sloveniji znašala 10,5 litrov čistega alkohola na prebivalca, starejšega od 15 let. Čezmerno pitje alkohola predstavlja tudi veliko finančno breme za državo, po ocenah nas stane 234 milijonov letno!

Kaj je sploh čezmerno, tvegano in škodljivo pitje alkohola?

Kje so meje in kakšni so vplivi alkohola na posameznika?

Zaradi izrednih razmer, ki so nas doletele, letos nismo imeli priložnosti, da bi izvedli naše ideje za rešitev problema. Zato sva naredili video o problematiki alkohola in alkoholizma.

V videu je prikazana statistika alkohola, informacije o alkoholu, posledice – kaj nam povzroča prekomerno uživanje/kakšne posledice to pusti na nas, katere akcije potekajo po Sloveniji, da bi zmanjšali pitje alkohola.

Namen najinega videa je na zanimivejši način prikazati »drobni tisk« alkohola. Meniva, da ljudje raje pogledamo učno vsebino, kot pa jo preberemo.

Z videom želimo spodbuditi mladostnike in starejše, da bi zmanjšali količino popitega alkohola v Sloveniji, saj je Slovenija na top lestvici po uporabi in pitju alkohola v Evropi in svetu. Menimo, da se veliko ljudi sploh ne zaveda, kakšne posledice uživanje alkohola pusti na nas.  Video želimo čim bolj razširiti, da bi ga videlo čim več ljudi.

 

Dijakinji Lara  Rupar In Nika Per
Mentorica: profesorica Mojca Ogorelc

 

 

Share on FacebookPrint this page
(Skupno 741 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost