Skoči na glavno vsebino
07 49 92 550 info@sicbrezice.si
Select Page

Na Ekonomski in trgovski šoli Brežice je v četrtek, 11. 4. 2019, potekalo 43. državno tekmovanje v tehniki prodaje za dijake trgovskih šol, ki je najstarejše strokovno tekmovanje v Sloveniji.

Trgovina je danes ena najpomembnejših gospodarskih dejavnosti. Trgovske šole si prizadevamo dvigniti pomen in ugled trgovskega poklica med mladimi in v družbi, državno tekmovanje v tehniki prodaje pa je ena izmed tovrstnih aktivnosti. Cilji državnega tekmovanja so poglabljanje znanja in prodajnih veščin, popularizacija trgovske stroke, spodbujanje dijakov k marljivemu delu, izmenjava izkušenj ter medsebojna druženja. Celosten prodajni proces posameznega dijaka tekmovalca je ocenjevala tričlanska komisija. Kriterije ocenjevanja so sestavljali sprejem kupca (pristop, pozdrav, nagovor), postrežba (poslušanje kupca, ponujanje blaga, svetovanje, kompletiranje), zaključek prodajnega postopka (izročanje blaga in pozdrav) in odnos do kupca (prijaznost, vljudnost).

Tekmovalci so se pomerili na sedmih tekmovalnih področjih: kozmetika, živila, obutev, konfekcija, mali gospodinjski aparati, veliki gospodinjski aparati in barve-laki. Iz Ekonomske in trgovske šole Brežice se je tekmovanja uspešno udeležilo sedem dijakov tretjega letnika programa trgovec: ALBION MORINA, MATEJA PODGORŠEK, MIHAEL PŠENIČNIK, FATLINDA SARAMATI, BENJAMIN VOVK, MELITA ZALOKAR in MAIDA ŽIGIĆ, ki so na tekmovanju dosegli izjemne rezultate.

Benjamin Vovk je v kategoriji veliki gospodinjski aparati osvojil 1. mesto in naslov državnega prvaka. S svojim suverenim nastopom je zbral 295 točk (od 300 možnih točk), kar je najboljši rezultat tekmovanja. V kategoriji mali gospodinjski aparati je 1. mesto osvojil Albion Morina in naslov državnega prvaka. Maida Žigič je tekmovala v kategoriji konfekcija in zasedla 3. mesto. Vsi trije dijaki so se na tekmovanje pripravljali pod mentorstvom profesorice Mojce Ogorelc in vsi trije prejeli tudi zlata državna priznanja.

Mateja Podgoršek je tekmovala v kategoriji kozmetika, Melita Zalokar v kategoriji živila, Fatlinda Saramati v kategoriji obutev in Miha Pšeničnik v kategoriji barve-laki. Vsi štirje dijaki so se na tekmovanje pripravljali pod mentorstvom profesorice Urške Senica in vsi prejeli srebrna državna priznanja.

Ekipno so dijaki Ekonomske in trgovske šole Brežice na tekmovanju osvojili odlično 3. mesto od trinajstih sodelujočih šol na tekmovanju. Priznanja in nagrade sta dijakom svečano podelila predsednik države, g. Borut Pahor in vodja tekmovanja, profesorica Urška Senica.

Odlični rezultati  naših dijakov so dokaz, da se v Posavju in na naši šoli nadaljuje tradicija izobraževanja kakovostnih prodajalk in prodajalcev, ki so na trgu dela zelo iskani, saj potrebe po tem poklicu naraščajo. Na šoli smo zelo ponosni na dosežke in izjemne rezultate naših državnih prvakov in dijakov iz različnih področij prodaje, ki so vedno zelo uspešno zastopali našo šolo.

Na tekmovanje smo se intenzivno pripravljali v sodelovanju z različnimi trgovskimi podjetji: Merkur Brežice, Mercator Hipermarket Brežice, DM – Drogerie Markt Brežice, Mana Brežice in Alpina Brežice, ki so s svojimi dragocenimi nasveti, izkušnjami, veščinami in strokovnimi znanji približali našim dijakom način, pristop in učinkovitost uspešne prodaje. Podjetjem in mentorjem se zahvaljujemo za prijetno in strokovno sodelovanje ter pomoč pri pripravah na tekmovanje.

Vsem našim uspešnim tekmovalcem pa iskreno čestitamo za lepe rezultate, osvojene nagrade in priznanja ter njihov trud.

Mojca Ogorelc, prof.
Foto: Metka Galič

[Not a valid template]

(Skupno 414 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost