Skoči na glavno vsebino
07 49 92 550 info@sicbrezice.si
Select Page

Prvi šolski dan leta 1998 je bil za dijake in delavce Ekonomske in trgovske šole Brežice prav posebno slovesen, saj so pouk pričeli izvajati na novi lokaciji, v veliki lepi in prostorni zgradbi na Bizeljski 45 v Brežicah. V letošnjem šolskem letu tako praznujemo 20-letnico nove šole, ki je prvič združila vse dijake, profesorje in delavce šole na enem mestu in tako omogočila boljše in lažje delo na vseh področjih, kar so dijaki prikazali tudi na svečani prireditvi, ki je bila vrhunec letošnjega praznovanja obletnice. V četrtek, 16. 5. 2019, so se v brežiškem Domu kulture zbrali številni slavnostni gostje.

Častni pokrovitelj svečane prireditve je bil župan Brežic Ivan Molan, med gosti so bili tudi poslanec v državnem zboru Igor Zorčič, bivši direktor šole Martin Šoško, bivši ravnatelj Višje strokovne šole Brežice Franc Pacek, direktorica dr. Mojca Tomažin, ravnateljica Višje strokovne šole Brežice Hermina Vučajnk in številni gosti, med njimi tudi bivši in sedanji delavci šole, dijaki, profesorji, pa tudi tisti, ki jim je šola še posebej pri srcu.

Po himni, ki jo je odpel pevski zbor ETrŠ, je zbrane pozdravila direktorica šole dr. Mojca Tomažin. Povedala je, da se veseli tako obletnice nove šolske zgradbe, kot dejstva, da bomo čez dve leti lahko praznovali že 100-letnico, odkar je bila ustanovljena meščanska šola v Brežicah, ki je imela obrtniško-trgovski značaj. Po drugi svetovni vojni je nastala strokovna nadaljevalna šola, ki je s tovrstnim izobraževanjem nadaljevala, in čeprav se je vsako desetletje preimenovala, je ohranila program trgovec, ki je tako postal tradicionalen. Direktorica je svoj govor zaključila z mislijo, da šola ni le zgradba, pač pa smo šola ljudje. Ob tej priliki se je zahvalila vsem, ki so v vseh teh letih soustvarjali zgodbo o uspehu in zagotovila, da se bo šola še naprej trudila za svojo višjo kakovost, kreativnost ter skrb za prav vsakogar posebej.

Župan Ivan Molan je čestital kolektivu šole ob obletnici in poudaril pomen trgovanja in izobraževanja na tem obmejnem prostoru. Obljubil je tudi politično podporo pri poskusih širjenja šole na nove programe zlasti s področja trgovine in ekonomije, saj so podjetja lahko uspešna le ob odličnih ekonomistih in tržnikih. Ob tej priliki je direktorici šole izročil tudi posebno priznanje plaketo Občine Brežice.

Ravnateljica Višje strokovne šole ekonomist Hermina Vučajnk je naštela nekaj pomembnih mejnikov od ustanovitve prve samostojne višje šole v Posavju, ki je letos postala tudi že polnoletna. V tem času se je v šolo vpisalo 1720 študentov, od katerih jih je 612 že diplomiralo. Zdaj zavzemajo pomembe funkcije in delovna mesta v posavskem okolišu in tudi drugje. Ob tem je povedala, da so analize pokazale, da so diplomanti višjih strokovnih šol med bolje zaposljivimi, povpraševanje po poklicu ekonomist (6. stopnja) se veča in tudi njihove plače so zato v povprečju med najvišjimi.

Za zaključek je spregovorila tudi dijakinja predšolske vzgoje na ETrŠ Tinkara Matjašič, ki je povedala, da se dijaki na šoli odlično počutijo, da se s profesorji dobro razumejo in spoštujejo ter da jim je v šoli lepo. Novi programi na šoli, je povedala, bi omogočili tudi našim prijateljem, da bi se šolali v domačem kraju in se jim ne bi bilo treba voziti v oddaljena središča izven Posavja. Šola jim ponuja obilo znanja, kulture in športa, kar so dijaki lepo prikazali v svojem kulturno-umetniškem programu, ki je sledil pod vodstvom mentoric profesoric Darje B. Drašler, Patricije Rudolf, Vladke O. Lopatič in Metke Lorger. Podlaga programu so bile pesmi večnega Frana M. Ježka, ob katerih so dijaki peli, plesali, telovadili in z barvami ustvarjali svoje slike, ki so nastajale na odru kar med predstavo. Nastopali so Špela Vasiljevič, Naja Rovan, Hana Kerin, Ana Jurman, Emanuela Sotler, Beno Kunst, Ajda Aida Perko, Tamara Blatnik, Pika Kuselj, Amadej Gorenc, Sara Plevnik, Klara Vodopivec, Lara Kočan, Neva Zelič, Tinkara Matjašič, Manca Molan, Laura Stojanovič, Luka Cerjak, Klara Vovk, Anja Roštohar, Timotej Topolovec, Jasmina Motoh in pevski zbor ETrŠ Brežice pod vodstvom zborovodkinje Metke Lorger. Koordinatorica praznovanja 20-letnice šole in sklepne prireditve je bila Alenka P. Kranjec. Ob koncu so se vsi nastopajoči in gosti zbrali v avli Doma kulture in ob pogostitvi drug drugemu nazdravili ter poklepetali o lepih spominih.

Tekst: Metka Galič
Fotografije: FOTO Rožman

 

(Skupno 364 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost