Skoči na glavno vsebino
07 49 92 550 info@sicbrezice.si
Select Page

Smo UNESCO šola.

Unesco je začel povezovati šole (ASPnet, 1953) z namenom, da bi mladi prek neposrednega sodelovanja z vrstniki iz različnih okolij in kultur učinkoviteje krepili vrednote, ki bodo utrjevale mir med ljudmi, ohranjale planet ter trajnostno in kakovostno življenje na njem.

Slovenska ASPnet je članica mednarodne Unescove šolske mreže, v katero je vključenih okoli sedem 1900 šol iz 176 držav. V slovenski mreži (začetek 1993) je 89 članic, od tega 37 z mednarodnim statusom. Sedež mreže je v Slovenski nacionalni komisiji za Unesco, njeno usmeritev in delo pa vodi programski svet ASPnet, ki ga imenuje šolski minister.
Od vsega začetka se slovenske ASPnet-šole oziroma zavodi tesno povezujejo na organiziranih taborih in prek drugih neposrednih oblik sodelovanja v skupnem učenju, raziskovanju, ustvarjanju in prijateljevanju. Pomemben cilj je utrjevanje sodelovalnih odnosov in neposredno doživljanje socialne soodvisnosti kot temelja za ustvarjanje zavezništva v domačem okolju in na svetu. Šolam in zavodom so vodilo načela in prvine vzgoje za kulturo miru ter trajnostnega življenja. Z leti se je v mreži utrdil globok občutek pripadnosti skupnim ciljem in nalogam ter potreba po medsebojnem sodelovanju in prijateljevanju. Tak odnos spodbujajo slovenske šole tudi s sestrskimi šolami ASPnet v drugih državah.

 

Koordinatorica Unesca na šoli je prof. Urška Senica.

(Skupno 223 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost