Skoči na glavno vsebino
07 49 92 550 info@sicbrezice.si
Select Page

Le kdo bi si pred enim letom mislil, da se z naslednjo generacijo devetošolk in devetošolcev takole – v času njihovih odločitev za nadaljnjo pot v srednji šoli, ne bomo mogli srečati in se že malce spoznati na naši šoli, v naših prostorih. Pa se nam je zgodila »šola na daljavo« in tudi naše spoznavanje bo do nadaljnjega lahko prav tako potekalo le na daljavo, virtualno.

Naj vas za začetek seznanim s kratko zgodovino naše šole, v kateri je bilo veliko prelomnih dogodkov. Prav v letu 2021 bi namreč lahko obhajali 100-letnico šole, saj je bila v Brežicah že leta 1921 ustanovljena meščanska šola, ki je imela obrtniško-trgovski značaj. Vendar to zagotovo ne bi bila le obletnica naše šole, ampak bi morali takšno obletnico zastaviti še nekoliko širše. Po drugi svetovni vojni je bila ustanovljena t. i. strokovna nadaljevalna šola, ki je nadaljevala tradicijo predvojne meščanske šole obrtniške in trgovske stroke, nato pa je šola doživela (približno vsakih deset let) kar nekaj preimenovanj, vseskozi pa je vse do danes ohranila tudi svoj tradicionalen, trgovski program. Vendarle pa menimo, da je bila najpomembnejša prelomnica, ko je šola resnično zaživela kot samostojna enota, ko smo se vselili v novo zgrajeno šolsko stavbo na Bizeljski cesti 45, kar se je zgodilo pred malo več kakor 20 leti.

Vseskozi smo si prizadevali, da bi na šolo pridobili atraktivne programe in veseli smo, da nam je postopoma in z veliko truda to tudi uspelo. Tako kot je naš logotip v treh barvah: rumeni, zeleni in modri, naši programi, ki jih bomo izvajali v šolskem letu 2021/2022, pokrivajo tri temeljna strokovna področja:

Prepričani smo, da so ravno ta tri področja tista, ki predstavljajo temelje vsake družbe, zato svoje poslanstvo jemljemo skrajno odgovorno. Veliko generacijam smo podajali znanje v upanju, da jih bomo uspešno pripeljali do poklica in v veliki večini nam to uspeva. Pri pouku smo namreč ves čas pozorni, da vključujemo sodobne pristope, ki zahtevajo aktivnejšo vlogo dijakov, uporabo sodobnih tehnologij in kreativno razmišljanje. Vse to je dobra osnova za izdelavo raziskovalnih nalog in uspešno sodelovanje naših dijakinj in dijakov na tekmovanjih z različnih strokovnih področij. Želimo, da bi bila naša šola v lokalnem okolju, pa tudi širše, prepoznana po kvalitetnem strokovnem znanju, ki ga daje mladim ljudem na poti v svet.

Aktivni smo na športnem področju – v preteklosti smo imeli (in trenutno imamo) kar nekaj dijakov, ki so po dosežkih segali ne le v državni, ampak tudi v svetovni vrh. Res je, da gredo glavne zasluge njihovim klubom, vendar smo tudi mi vedno imeli posluh za prilagoditve, kar se tiče šolskega dela. Aktivni pa smo tudi na kulturnem področju, saj pod mentorstvom naših profesoric in profesorjev nastajajo odmevne prireditve, predstave, razstave …

Že dlje časa je naša šola prepoznavna po mednarodnih izmenjavah, delovni praksi in ekskurzijah v tujino, ki so jih naši dijakinje in dijaki (večinoma brezplačno) deležni in se jih tudi z veseljem udeležujejo. Na poteh po tujini pridobivajo neprecenljive izkušnje, hkrati pa začnejo tudi drugače gledati na našo prelepo domovino Slovenijo.

Seveda ni potrebno posebej poudarjati, da je trenutno velik del zgoraj naštetih aktivnosti zaradi epidemiološke situacije »zamrznjen«. Za zdaj lahko le obljubimo, da bomo z vsemi temi dejavnostmi znova pričeli takoj, ko bo to spet varno in mogoče.

Včasih se kljub prizadevanjem zgodi, da mladostniku ne uspe – v tem primeru se trudimo, da stopi v ospredje naš slogan »Mar nam je za vsakogar …«. Za vsakogar, ki je prestopil prag naše šole se trudimo najti možnost, da bi vendarle prišel do poklica, čeprav po malce položnejši in zaviti poti, kakor je bilo prvotno načrtovano. To štejmo kot eno naših najpomembnejših, če ne celo najpomembnejše poslanstvo.

Pri izboru srednje šole vam želimo kar najboljšo odločitev, hkrati pa seveda upamo, da se septembra vidimo (zares, in ne na daljavo!) na – najverjetneje ne več ETrŠ Brežice – saj vam lahko zaupam še drobno skrivnost, da smo trenutno v postopku preimenovanja šole …

Ostanite zdravi in srečno!

Ravnateljica:
dr. Mojca Tomažin

(Skupno 386 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost